Дубай- туристическа дестинация номер едно! Град блестящ и лъскав като перла в короната на Емирствата. Като всеки модерен град и той си има своите градски легенди. Неговото разположение и факта че се намира в арабска държава привлича вниманието дори повече. Каквото и да сте прочели за Дубай то със сигурност е започвало с думите „рекордно“ , „най-голям“, „най-скъп“ и купища други суперлативи. Истината е че тук е мястото където ежедневието ти е изпълнено с толкова много удивителни неща, че ако живееш за по-дълъг период някои странности започват да ти изглеждат доста нормални. Факти като колко точно е висока най-високата сграда в света и можеш ли да си изтеглиш злато от банкомат- предстои да научите сега.
1. Нека започнем от там кои точно са жителите на Дубай. Както бихте се досетили те са араби. Интересен факт обаче е че местното население представлява едва 15 % от хората тук. Града е дом на милиони имигранти главно от Индия, Пакистан и Филипините. В последните години все повече европейци избират лъскавият начин на живот и се местят тук.
2. Факта че все повече хора избират Дубай не само като туристическа атракция, но и за свой дом не бива да изнендва. Града се слави като един от най-безопасните места за живеене. Измерени в проценти криминалните прояви са 0%. Точно така 0! Рядко хората заключват домовете както и колите си. Дубай е подложен на 24 часово наблюдение с повече от над 40 хиляди камери инсталирани из целия град.
3. Полицията разбира се играе важна роля за спокойствието на гражданите тук. За туристите обаче един страннен факт прави голямо впечатление, а именно какви коли кара местната полиция. Едва ли някой очаква да види Ламборджини, Ферари и Бентли преобразени като полицейски коли, но тук това е нормална гледка. Какво по-щуро и скъпо от това?! Ами прочетете следващата точка
4. Града е място където плащанията с кредитни карти са навсякъде. Банкоматите са удобно разположени почти на всеки ъгъл. Един такъв банкомат обаче изпъква доста пред другите. От него не може да се теглят пари в брой, а злато. Да точно това имам предвид. Плочки 24 каратово злато, както и няколко вида пръстени и часовници с диаманти. Просто така ако закъсате и спешно ви притрябват няколко грама злато.
5. Въпреки че Дубай е космополитен град и той си има неговите странности. Една от тях е че в града няма адреси. И макар на пръв поглед това да изглежда нереално си е точно така. Ако си хвнеш такси или поръчаш храна от магазина обикновено даваш насоки на шофьора от рода на „Сградата се казва Марина 23 и се намира в близост до хотел Медиа 1, а долу ще видиш че има ресторант KFC“. Може да изглежда странно и неудобно, но истината е че тази система работи доста добре.
6. Дубай наскоро се сдоби с титлата „Най-бързо развиващият се град в света“. И за да си представите колко точно бързо се развива си представете как от само една висока сграда през 1991 година, днес борят на небостъргачите тук надхвърля 400!
7. Бързият икономически възход и урбанизирането носи на града още един рекорд. Над 20% от всички строитени кранове по света се намират в Дубай! Града никога не спи, а още по-малко строителните площадки.
8. Освен купища проекти и множество строителна работа, Дубай се отличава и с много тежък трафик. Това обаче не винаги е било така. През 1968 година в града е имало едва 13 автомобила! Днес дори лентите за движение по магистралата са повече от това.
9. Мащабите на града се разпростират и до две от най-големите летища в света. Dubai International Airport и Dubai World Central обслужват стотици дестинации по целия свят, а годишния поток от хора надвишава няколко милиона.
10. Преди пет години Шейх Мохамед взима решение за построяването на най-модерното и напълно автоматизирано (управлява се изцяло от компютри) метро в цял свят. За изграждането на над 40 станции са необходими само 18 месеца и официално то е пуснато в движение в 9 сутринта на 9.09.09г. Освен своята крайно модерна визия някои от спирките са чисто произведение на изкуството със своите светлинни инсталации, картини и декорирани стени.
11. Освен всико останало жителите на Дубай се радват и на едно друго преимущество, може би най-важното от всички. Града (а и страната като цяло) освобождава гражданите от плащането на всякакви данъци. Медицински и здравни осигуровки също се поемат от работодателя. Това заедно с факта че времето е слънчево през всичките 365 дни в годината прави живота тук доста по-привлекателен.
12. И споменавайки времето няма как да не отбележа колко рядко вали тук. Годишно падат само около 13 см дъжд. Това обаче не пречи да караш ски. И не говоря за някой екстравагантен спорт в пустинята, а за истински ски. Ски Дубай (Ski Dubai) в Емирейтс Мол е оборудван със ски писта, лифт, истински сняг и дори живи пингвини!
13. Освен неизброимото количество пясък Дубай има също толкова количество злато. И тук то е навсякъде. В единствения 7 звезден хотел в света- Бурж Ал Араб близо 1,790 кв. м. от стените са декорирани с чисто злато!
14. От всичко споменато до тук обаче един рекорд дава преднина на Дубай, която малцина могат да наваксат. Бурж Халифа или най-високата сграда в света се извисява гордо от центъра на града. Със своите 828 метра и 164 етажа тя може да бъде видяна от всяка една точка на града (повече от 30 км разстояние). Бурж Халифа е толкова висока, че за тези които живеят над 150-ят етаж залеза настъпва с 2 минути по-късно!
 
Дубай не спира да изненадва със своите постижения с всеки изминал ден. И ако през кризата на 2009 година световните социолози обричаха града на забрава и обвиняваха Шейха за дръзките му планове и проекти, то днес Дубай може да се похвали с безчет рекорди и завидно икономическо състояние.